Виберіть навчально-практичний центр...
Професії, які можна здобути
Комунальний заклад "Чернігівський центр професійно-технічної освіти" Чернігівської обласної ради є установою третього атестаційного рівня в системі освіти, що забезпечує право громадян на здобуття професійно-технічної освіти, а також на перепідготовку або підвищення кваліфікації відповідно до їхніх інтересів, здібностей, стану здоров’я та потреб суспільства і держави.
КЗ "Чернігівський центр ПТО" готує робітничі кадри за регіональним замовленням на основі повної та базової середньої освіти, а також співпрацює з обласним центром зайнятості для підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації незайнятого населення. Основна мета КЗ "Чернігівський центр ПТО" полягає у формуванні та розвитку професійних компетентностей, необхідних для професійної діяльності в певній галузі, забезпеченні конкурентоздатності на ринку праці, а також мобільності і перспектив кар'єрного зростання протягом життя.
Чернігівський центр професійно-технічної освіти був заснований у січні 1944 року при торговому відділі Чернігівської облради народних депутатів як курсовий комбінат, завданням якого було підвищення кваліфікації працівників торгівлі та громадського харчування, а також часткове навчання нових кадрів технічному мінімуму. За 80 років існування заклад постійно розвивався та змінював назви: школа торгово-кулінарного учнівства з підготовки продавців і кухарів, торгово-кулінарне училище, Чернігівське середнє професійно-технічне училище №16, державний професійно-технічний навчальний заклад «Чернігівський центр професійно-технічної освіти». У 1977 році побудовано новий корпус училища на 600 місць.
У 2021 році заклад був перейменований на комунальний заклад «Чернігівський центр професійно-технічної освіти» Чернігівської обласної ради.
На сьогодні КЗ "Чернігівський центр ПТО" – це сучасний заклад, що готує кваліфікованих робітників для різних галузей економіки: кухарів, кондитерів, тісторобів, пекарів, офіціантів, барменів, продавців продовольчих та непродовольчих товарів, касирів (в банку), кухарів дитячого харчування.
Освітній процес Чернігівського центру професійно-технічної освіти здійснюється у чотириповерховому навчальному корпусі. До нього через переходи приєднано два одноповерхових корпуси, де розміщені спортивна зала, навчальні аудиторії та адміністративні кабінети. В центрі обладнано 11 навчальних аудиторій, навчальне кафе-бар та кухню-лабораторію з дегустаційним залом. Для фізичного виховання учнів центр має спортивну залу та спортивний майданчик. У навчальному корпусі є актова зала на 384 місця, їдальня на 120 місць, учбово-виробничі майстерні, приміщення для медичного обслуговування, методичний кабінет, кабінет практичного психолога та інші приміщення для гурткової та секційної роботи з учнями.
Для забезпечення підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації робітничих кадрів у закладі обладнано бібліотеку та читальний зал. Всі навчальні кабінети оснащені мультимедійними комплектами, що включають стаціонарні та переносні екрани, проектори та ноутбуки. Навчальний кафе-бар обладнаний ноутбуком, плазмовим телевізором та пос-терміналом для розрахунків із програмним продуктом «Система Ресторан». У центрі забезпечено стовідсоткове підключення всіх приміщень до мережі WiFi.
У освітньому процесі широко застосовуються комп’ютерні технології. Здобувачі освіти працюють у предметних гуртках та секціях, беруть участь у позаурочних заходах, які проводяться у місті та області. Після закінчення закладу освіти учні можуть продовжити навчання у закладах вищої освіти або працевлаштуватися за отриманою професією та кваліфікацією на основі договорів про надання освітніх послуг у сфері професійно-технічної освіти, укладених між навчальним закладом і замовником.
Згідно з наказом МОН України, Чернігівський центр професійно-технічної освіти внесено до переліку професійно-технічних навчальних закладів, на базі яких може здійснюватися стажування майстрів виробничого навчання, педагогів професійного навчання та викладачів спеціальних предметів. Заклад співпрацює з обласним центром зайнятості для підготовки та перепідготовки незайнятого населення, а також здійснює перепідготовку та підвищення кваліфікації населення за рахунок фізичних осіб, підприємств та організацій.
Найбільшим досягненням сьогодення є колектив закладу освіти, який складається з високопрофесійних викладачів і працьовитих майстрів. Педагогічний колектив не тільки навчає, а й постійно навчається сам. Оволодіння комп’ютерними технологіями, стажування в Німеччині, Італії, Франції, використання новітніх педагогічних та виробничих досягнень є частиною їхньої професійної діяльності. Чернігівським центром професійно-технічної освіти керує директор Потєхіна Наталія Олексіївна. Освітній процес забезпечують 38 висококваліфікованих педагогічних працівники, з яких 15 є випускниками цього закладу.
Діяльність педагогічного колективу спрямована на підвищення професійно-практичної підготовки кваліфікованих робітників, зміцнення партнерських зв'язків з роботодавцями та залучення їх до формування змісту освіти відповідно до потреб виробництва. Учні проходять практику на підприємствах, які мають потребу у випускниках відповідних спеціальностей. Втіленню інноваційних виробничих технологій сприяє співпраця з освітніми закладами Німеччини та Франції, а також стажування учнів та майстрів виробничого навчання в містах Кассаго-Бріанца (Італія), Ліндау (Німеччина), Сен-Годенс (Франція) та навчальному центрі молодих спеціалістів Комменжа, м. Гурдан-Поліньан (Франція).
Більше 15 років Чернігівський центр професійно-технічної освіти ефективно співпрацює з благодійною організацією «Піренеї Комменж» (Франція, м. Сен-Бертран) над проєктом «Ефективна реалізація моделей соціального партнерства. Спільна праця – спільне майбутнє». Завдяки цьому проєкту ми маємо можливість оновлювати матеріально-технічну базу, впроваджувати французький досвід у підвищенні освітньо-кваліфікаційного рівня педагогічного колективу, а також формувати і розвивати успішну, конкурентоспроможну особистість. Тричі відбувався обмін делегаціями учнів з освітніх закладів наших країн, а майстри виробничого навчання стажувалися в кращих ресторанах м. Сен-Бертран і м. Сен-Годенс. Благодійна організація також надає допомогу учням із соціально незахищених сімей, і за період співпраці під її патронатом перебувало більше 90 здобувачів освіти центру.
Понад 90% учнів отримують кваліфікацію з інтегрованих професій, що підвищує їхню мобільність на ринку праці. Основними замовниками робітничих кадрів є підприємства: АТ «Базис», ПРАТ «Ресторан «Градецький», гриль-паб «Сенатор», піцерія «Марконі», кафе «Ловка», ПП «Седам-Маркет», ТОВ «Альянс Маркет», ТОВ «ЕКО», ТОВ «Сільпо-Фуд», ТОВ «Торнадо-Ре», КП «Шкільне» Чернігівської міської ради тощо. Чернігівський центр професійно-технічної освіти пишається практичними досягненнями своїх випускників. Для кожного з них цей заклад є стартом у доросле життя і трампліном для реалізації власних задумів і мрій. Незалежно від того, куди доля занесе випускників КЗ "Чернігівський центр ПТО", їх життєвий шлях завжди повертається до рідної Alma Mater, де відбувалося їх особистісне становлення. Кожен випускник несе в собі часточку закладу освіти, залишаючи там частинку своєї душі.
Строки та вартість навчання
На базі 9 класів
Кухар. Кондитер
3 роки
Кухар 4-го розряду. Кондитер 3-го розряду.
Безкоштовно
По закінченню навчання випускники отримують свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти, а також диплом кваліфікованого робітника.
Тістороб. Пекар
3 роки
Тістороб 3-го розряду. Пекар 4-го розряду
Безкоштовно
По закінченню навчання випускники отримують свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти, а також диплом кваліфікованого робітника.
На базі 11 класів
Кухар. Кондитер
2 роки
Кухар 4-го розряду. Кондитер 4-го розряду
Безкоштовно
По закінченню навчання випускники отримують диплом кваліфікованого робітника.
Кухар
1 рік
Кухар 4-го розряду
Безкоштовно
По закінченню навчання випускники отримують диплом кваліфікованого робітника.
Кондитер
1 рік 8 місяців
Кондитер 5-го розряду
Безкоштовно
По закінченню навчання випускники отримують диплом кваліфікованого робітника.
Офіціант. Бармен
2 роки
Офіціант 5-го розряду. Бармен 5-го розряду.
Безкоштовно
По закінченню навчання випускники отримують диплом кваліфікованого робітника.
Офіціант
1 рік
Офіціант 4-го розряду.
Безкоштовно
По закінченню навчання випускники отримують диплом кваліфікованого робітника.
Перепідготовка
Кухар
16 тижнів
3 розряд
19505,00 грн.
По закінченню навчання слухачі отримують свідоцтво державного зразка про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації
Кондитер
25 тижнів
3 розряд
21366,00 грн.
По закінченню навчання слухачі отримують свідоцтво державного зразка про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації
Підвищення кваліфікації
Кухар
4 тижні
4 розряд
5424,00 грн.
По закінченню навчання слухачі отримують свідоцтво державного зразка про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації
Кухар
4 тижні
5 розряд
6686,00 грн.
По закінченню навчання слухачі отримують свідоцтво державного зразка про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації
Кондитер
20 тижнів
4 розряд
17093,00 грн.
По закінченню навчання слухачі отримують свідоцтво державного зразка про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації
Кондитер
17 тижнів
5 розряд
14529,00 грн.
По закінченню навчання слухачі отримують свідоцтво державного зразка про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації
Галерея
Відгуки
Наше училище найкраще)))) Викладачі всі дуже хороші)))) Майстри взагалі найкращі у світі)))) Вступайте до нас)))
група 13-102 ККД
Католик Ольга
Дякую ЧЦПТО за гарну освіту, підтримку та поважне ставлення викладачів і майстрів до учнів)
Штупун Ярослав
Професії, які можна здобути
Навчально-практичний центр ресторанного сервісу був створений 02 квітня 2009 року та знаходиться на базі КЗ «Чернігівський центр професійно-технічної освіти» Чернігівської обласної ради. Забезпечує впровадження в освітній процес закладів професійної (професійно-технічної) освіти області сучасних технологій ресторанних послуг, здійснює підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації здобувачів освіти (слухачів), робітників сфери ресторанного сервісу та інженерно-педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти, фізичних осіб за новітніми технологіями із застосуванням сучасних матеріалів, обладнання та інструментів.
Також до напрямів роботи НПЦ РС входить організація та проведення семінарів-практикумів, майстер-класів, конференцій, дегустацій з питань впровадження новітніх технологій і матеріалів у процес підготовки робітничих кадрів, розробка та проведення курсу кулінарних міні-лекцій. Навчально-практичний центр ресторанного сервісу – це осередок організаційної, навчально-методичної, виховної, творчої пропаганди знань серед здобувачів освіти.
Галерея
Професії, які можна здобути
Центр кар'єри було створено у січні 2022 року. Основна мета центру – сприяння працевлаштуванню випускників, адаптація до практичної діяльності, формування активної життєвої позиції та адекватної самооцінки, допомога в оволодінні навичками пошуку роботи.
Принципи роботи Центру кар’єри: доброзичливість; відкритий простір; результативність; зворотній зв’язок. Форми роботи, які застосовуються у Центрі кар'єри: майстер-класи, тренінги, презентації, консультаційна підтримка, семінари, круглі столи, анкетування, челенджі, фото-марафон, фото-дайжест, години спілкування, онлайн-інформування тощо.